Od klasztoru do browaru. Historia miejsca i przekształceń posesji przy ul. Bernardyńskiej 15 w Lublinie

FRONT Od klasztoru do browaru okładka oprawa twarda (15mm spad).png
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 5 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 60,00 zł
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena regularna:

60.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Praca przedstawia skomplikowaną i bogatą historię zmian, jakie nastąpiły na terenie posesji
przy ul. Bernardyńskiej 15 w Lublinie. Skupia się głównie na aspekcie historii i przekształceń
architektonicznych w strukturze obiektów. Odnosi się również do kwestii własnościowych ukazanych
w świetle ówczesnych realiów geopolitycznych i społecznych.
Najstarsze zabudowania, jakie udało się odnaleźć w strukturze obiektu, pochodzą z XVII w.
i związane są z dworem Mikołaja Sapiehy Pobożnego. Nie wiadomo, czy Mikołaj kiedykolwiek
mieszkał w tym obiekcie, pewne jest jednak, że w 1661 r. ziemia ta przekazana została reformatom.
Oni to w ciągu kilkudziesięciu lat zbudowali obszerny klasztor z przylegającym do niego
kościołem. Poza zabudowaniami zakon posiadał duży ogród i sad, a na terenach podmokłych
niewielki staw. W niedużym przyklasztornym browarze zakonnicy warzyli piwo. Pod względem
technologicznym reformaci szli z duchem czasu: np. w XVIII w. zaopatrywali kuchnię w bieżącą
wodę za pomocą instalacji z rur miedzianych.
W wyniku dużej nieprzychylności rządzących po 180 latach bracia zmuszeni zostali do
sprzedaży swojej własności na rzecz Karola Vettera, który zaadaptował klasztor i kościół na browar.
Dzięki zastosowaniu technologii dolnej fermentacji Vetter dorobił się znacznego majątku,
co przez następne trzy pokolenia stawiało jego rodzinę wśród najbogatszych lublinian.
Proces adaptacji i rozbudowy obiektu, rozpoczęty przez Karola Vettera, zakończył się
w okresie powojennym, kiedy to zabudowano, rozbudowano, podbudowano lub nadbudowano
niemalże każdą możliwą powierzchnię. Piwo było warzone w tym miejscu przez 160 lat, a zakończenie
produkcji wynikało z przestarzałego systemu i tego, że pomieszczenia były przystosowane
do technologii powstałej ponad 100 lat wcześniej. Ciekawostką jest fakt, że reformaci
zaadaptowali – a wręcz wkomponowali – istniejący dwór w strukturę klasztoru bez jego wyburzenia.
Podobnie postępował Vetter: zachował większość istniejących zabudowań, ich układ,
wnętrza itp. W większości przypadków wprowadzał jedynie modyfikacje, takie jak nowe kondygnacje
w kościele. Dzięki umieszczeniu pod sklepieniem kościoła magazynu słodu do dziś
dotrwała kompletna polichromia łuku tęczowego.
Obecnie teren użytkowany jest przez browar Perła. W budynkach znajdują się przede
wszystkim pomieszczenia biurowe, mieszkalne, hotel, restauracja, a na terenach zielonych odbywają
się koncerty i wydarzenia kulturalne.

(ze Streszczenia)

Dane techniczne

Autor Krzysztof Janus
Rok 2023
ISBN 978-83-7947-580-3
Strony 226
Oprawa twarda
Język polski
Format A4

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl